Bogaard Commissioning

Van BREEAM tot BENG duurzaam bouwen

Gebouwen die nu aan de duurzaamheidseisen voldoen, doen dat waarschijnlijk in de nabije toekomst niet meer. Voorkomen is beter dan genezen. Immers om het pand weer te laten voldoen aan deze wetten, normen en regels zijn vanuit duurzaamheids- en kosten persspectief meestal achteraf kostbaarder dan dit in het begin traject mee te nemen.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method)

Werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Engelse instantie Building Research Establishment (BRE). De Dutch Green Building Council (DGBC) ontwikkelde deze richtlijn door voor de Nederlandse markt: Waaruit het BREEAM_NL-keurmerk uit is voortgekomen.

Deze methode bestaat uit verschillende onderdelen, gericht op de beoordeling van bestaande bouw, nieuwbouw, gebiedsontwikkeling en sloopprojecten.

BREEAM_NL-certificering biedt inzicht in de duurzame prestaties van projecten binnen 9 verschillende categorieen, waaronder energie, water, materiaal en afval. Beleggers of ontwikkelaars kunnen hun projecten registreren bij de DGBC, waarna zij een certificaat ontvangen alser genoeg punten worden behaald.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design)

Is een Amerikaanse variant van BREEAM ontwikkeld door de Green Building Council (USGBC).

LEED-certificering is mogelijk voor bijna alle type gebouwprojecten. Men onderscheidt hierin 5 verschillende soorten: building design and construction, interior design and construction, builing operations and maintenace, neighborhood development and homes. LEED kan worden gebruikt om gezonde, efficiënte en kostenbesparende groene gebouwen te ontwikkelen.

WELL (WELL Building Standard)

Deze standaard zoomt in op de gezondheid en het welzijn van de gebruikers. O.a. hoeveelheid daglicht, gelegenheid tot voldoende beweging zoals fitnessfaciliteiten en voeding aanbod in het bedrijfsrestaurant. De Well standaard legt vooral het accent op het beheer en management van het gebouw.

LCA (Levens Cyclus Analyse)

Bij een levenscyclusanalyse wordt met behulp van rekenkundige modellen gekeken naar alle fases van de levenscyclus van een product; van de grondstoffen tot materiaalverwerking, productie, distributie, gebruik, onderhoud en afvalverwerking. Hiermee kan men bepalen welke fase van de levenscyclus de meeste impact hebben op het milieu, om zo gepaste maatregelen op alternatieven te bepalen.

EPD (Environmental Product Declaration)

Bevat de duurzaamheidsgegevens van het product en geeft daarmee inzicht in de milieu-impact. Om tot en goede EPD tekomen dient men eerst een LCA uit te voeren. Door EPD-certificaten van verschillende producten in een gebouw naast elkaar te leggen, ontstaat meer inzicht in het algemene milieu-impact.

BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen)

Voor overheidsgebouwen geldt dit al vanaf 1 januari 2019. Deze nieuwe eis wordt voor woonhuizen een half jaar later ingevoerd. Software die voor de berekening van het label nodig is, is nog niet klaar. Marktpartijen hebben daarom uitstel gevraagd. Deze eis per 1 januari 2021 ingevoerd, heeft minister Raymond Knops aan de 2e Kamer laten weten. Dit alles aan de hand van 3 eisen ofwel BENG-indicatoren:

  1. De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruikersoppervlak per jaar.
  2. De maximale primair fossiel energieverbruik per m2 gebruikersoppervlak per jaar.
  3. Het minimaal aandeel hernieuwbare energie in procenten.

Deze eisen vervangen de huidige EPC. Voor overheidsgebouwen geldt deze eis al vanaf 1 januari 2019. Eigen Huis (VEH) riep het ministerie eerder op het plan voor de nieuwe eis te schrappen omdat het duurder en omslachtiger is dan het huidige energielabel.

EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt)

Is een maat voor energiezuinigheid van nieuwbouw Vastgelegd in NEN 7120. Energieprestatie van gebouwen werden de afgelopen jaren meer aangescherpt. Vanaf 2015 geldt voor nieuwbouwwoningen een maximale EPC-waarde van 0,4. Vanaf 1 juli 2020 wordt de EPC vervangen door BENG.

EPBD (Energy Permormance of Buildings Directive)

Heeft tot doel om tot betere energie prestaties te komen en te realiseren dat gebruikers en bedrijven in staat te stellen om weloverwogen beslissingen te nemen als het gaat om besparing van energie en geld.

PARIS PROOF (Duurzaam bouwen om zoveel mogelijk opwarming van de aarde te voorkomen)

Als onderdeel van het klimaat verdrag heeft dit ten doel om opwarming van de aarde tegen te gaan en uitstoot van broeistofgassen te beperken. Zo wordt er bijvoorbeeld een maximaal aantal kWh per m2 gebruikersoppervlak van gebouwen afgegeven. Afgestemd hoe het pand wordt gebruikt.

W.H.C. van den Bogaard, Bogaard Commissioning B.V. - januari 2020